1. Avaleht
  2. Meestele
  3. KIIRUSEREKORDID! Goodyeari rehvidel sõites püstitati kaks kiiruserekordit
KIIRUSEREKORDID! Goodyeari rehvidel sõites püstitati kaks kiiruserekordit

KIIRUSEREKORDID! Goodyeari rehvidel sõites püstitati kaks kiiruserekordit

Volvo Iron Knight GoodyearVolvo veok The Iron Knight püstitas Goodyeari rehvidel sõites kaks veokite kiiruse maailmarekordit. 4,5-tonnise massiga ja 2400-hobujõulise võimsusega veok saavutas Goodyeari The Iron Knight rehvide abil 500 meetrit pikal rajal paigaltstardist 13,29 sekundi jooksul keskmiseks kiiruseks 131,29 km/h ning 1000 meetri distantsil 21,29 sekundi jooksul 169,9 km/h. Rekordi püstitamise ajal mõõdeti veoki tippkiiruseks 276 km/h.

Goodyeari Euroopa, Lähis-Ida ja Aafrika äriüksuse rehvitehnoloogia kommertsdirektor Laurent Colantonio sõnul on rehvidel oluline roll, et sellise võimuse ja väändemomendi juures püsiks 4,5-tonnine veok kuni 280 km/h kiiruse juures teel. „Goodyear kasutab rehvide tootmiseks tipptehnoloogiat ja innovaatilisi lahendusi, mis võimaldavad arendada nii kiiruse maailmarekordeid purustavaid rehve, nagu The Iron Knight rehvid, kui ka standardseid veokirehve, mis pakuvad klientidele parimat sooritust ja aitavad vähendada rehvide ülalpidamise kogukulu,“ selgitas Colantonio.

Goodyeari tugev partnerlussuhe ja järjepidev koostöö juhtiva veokitootjaga Volvo Trucks võimaldas arendada ning toota ainulaadseid rehve, mille tehnoloogia baseerub veokite ringrajasõidust saadud kogemustel. Goodyeari The Iron Knighti juhtsillarehvid mõõdus 315/70R22.5 põhinevad Goodyeari veokite ringrajasõidu rehvidel, mida kasutavad kõik Rahvusvahelise Autoliidu (FIA) Euroopa veokite ringrajasõidu meistrivõistlustel osalevad veokid. Veosillarehvid mõõdus 495/45R22.5 on suutelised taluma The Iron Knight veoki metsikut pöördemomenti.

Mõlemad rehvid ehitati standardsetele Goodyeari veoki rehvikarkassidele, mida kasutatakse Euroopa teedel iga päev. Rehvikarkassidele lisati spetsiaalselt The Iron Knighti jaoks arendatud materjalisegud ja mustrid. Maailmarekordirehvidel on eriomased Goodyeari The Iron Knighti küljedekoratsioonid.

Uued veokite kiiruse maailmarekordid püstitati suletud testrajal Põhja-Rootsis. The Iron Knighti roolis oli Boije Ovebrink, kel on üle 30 aasta kogemusi nii autode kui ka veokite võidusõidus ja kes on purustanud minevikus viis kiirusrekordit.  Avaldamise hetkel on rekordid FIA-s ülevaatamisel.

Boije Ovebrink püstitas ka 2012. aastal kaks kiiruse maailmarekordit, sõites Goodyeari arendatud veokirehvidel Volvo hübriidveokiga Mean Greeni. Goodyeari veokirehvidel saavutatud kiiruse maailmarekordid demonstreerivad Goodyeari tehnoloogiaalast juhtpositsiooni transpordisektoris.

Jüri Kukk Ajakirjanik