1. Avaleht
  2. Meestele
  3. „Vaba mehe tee“ korraldaja Raivo Juhanson: edukate meeste sisemine aktsiaselts liigub sageli pankroti poole
„Vaba mehe tee“ korraldaja Raivo Juhanson: edukate meeste sisemine aktsiaselts liigub sageli pankroti poole

„Vaba mehe tee“ korraldaja Raivo Juhanson: edukate meeste sisemine aktsiaselts liigub sageli pankroti poole

Tallinna Televisiooni saates „Nädal+“ võeti Vabaduse Väljakul juhtunud traagilise loo taustal üles Eesti mehe vaimne tervis ja oskus stressiga toime tulla.

Saatekülaline, 12. novembril Telliskivi Loomelinnaku Vabalaval toimuva suurseminari „Vaba mehe tee“ üks korraldajatest Raivo Juhanson nendib, et meeste stressitase on liiga kõrgele tõusnud, kuid mitte ainult meestel, vaid ka naistel ja kogu ühiskonnal.

„Oleme harjunud elama ühiskonnamudelis, kes peame aina rohkem endast andma ja väljapoole elama ning see, mis sees toimub, rahulolu ja tasakaal, on hakanud ära kaduma,“ ütleb ta.

Ettevõtja, jooga ja meditatsioonide praktiseerija ja õpetaja ning enesearengu nõustaja ja terapeut Raivo Juhanson selgitab, et mehed on harjunud olema tugevad ja julged ning kui keegi tuleb õpetama, siis on raske seda vastu võtta. Aga kui mehed räägivad teistele meestele oma kogemustest ja selgub, et nende eludes on sarnaseid juhtumisi, aitab see elus edasi minna.

Raivo Johanson

„Meie, mehed, oleme sageli keskendunud välisele poolele, karjäärile ja rahateenimisele, ka ühiskonna ootused on kõrged,“ selgitab terapeut. „See pole ainult ühiskonna süü, vaid on ka vanematelt ja vanavanematelt kaasa antud pärand, et kogu aeg peab pingutama. Olen teraapias näinud, et mehed on sisemiselt väga katki. Neil on tihti nii, et panen esmaspäeva hommikul lipsu ette ja lähen lahingusse, et elus hakkama saada ja ennast tõestada. Küsin neilt, et endal ja ettevõttel läheb hästi, aga kuidas sisemine aktsiaselts või osaühing elab? Nad tunnistavad sageli, et seal liiguvad nad pankroti poole.“

Raivo Juhanson on 25 aastat olnud ettevõtja ja tundnud, et on elus saavutanud kõike, mida on soovinud, kuid sees oli endiselt rahuolematus, ebakindlus ja ärevus, mis pani otsima väljundit, kuidas raskusega hakkama saada. Kahjuks oli temalgi esialgu selleks alkohol, enne kui ta leidis oma tee üles. Saatekülalise sõnul ütleb iga mehe seisundi ära tema aus vastus igahommikusele küsimusele: kuidas ma täna ennast tunnen?

Nädal+

„Suurseminari sõnum on see, et me ei saa muuta maailma ja inimesi enda ümber, me saame muuta ainult iseennast. Läbi enda muutmise muutub ka ümbritsev keskkond, see on turvaline ka lähedastele, kui mees kiirgab endast rahulolu välja. See on iseenda ees vastutuse võtmine, oma teele minek, millest seminaril ka palju räägime,“ räägib Raivo Juhanson. „Kedagi ei õpeta, saame neid mehi, kes kohale tulevad, ainult toetada. Jagada seda, kuidas oleme oma tee ja rahu leidnud, kuidas eluga hakkama saanud.“

Mida peaks aga Eesti mees endaga ette võtma? „Eelkõige leida enda seest uuesti üles see, mis pakub elevust, rõõmu ja heaolutunnet. Kui keskendume liigselt tööle, unustame ennast ära,“ ütleb seminari korraldaja.

VAATA VIDEOT!

Head Uudised GoodNews