1. Avaleht
  2. Meestele
  3. Moeetikett härrasmeestele: kuidas presidendi vastuvõtul hea välja näha
Moeetikett härrasmeestele: kuidas presidendi vastuvõtul hea välja näha

Moeetikett härrasmeestele: kuidas presidendi vastuvõtul hea välja näha

Ettevõtluskõrgkooli Mainor moedisaini üliõpilane Laura Toomast jagab meestele soovitusi, kuidas presidendi vastuvõtul ja muudel pidulikel sündmustel etiketikohaselt riietuda ja daamide kõrval mitte piinlik välja näha.

Laura Toomasti sõnul tasub end presidendi vastuvõtu riietuskoodiga kurssi viia, sest igal aastal on mehi, kes ilmuvad kohale etiketti ja head maitset eirates. “Härrasmehed võiksid sel tähtsal päeval suhtuda oma välimuse viimistlemisse nagu seda teevad naisterahvad,” jagas Toomast näpunäiteid.

Presidendi vastuvõtt on reeglina “white tie” üritus, mis tähendab valge kikilipsu ja fraki kandmist. Kuna fraki kandmine on tänapäeval haruldane juhus, siis tasub seda võimalust kasutada. Kui fraki soetamine tundub üleliia kulukas, võib selle asendada musta ülikonnaga. Kuigi tänapäeval on lubatud ka tumehall, sinine või mõnes teises tumedas toonis ülikond, on kindel valik ikkagi must.

Ülikonna kasuks otsustades peab see hästi istuma. Levinud viga on liiga pikad püksid ja varrukad. See jätab mulje, et ülikond on mõne numbri võrra suureks osutunud. Käiste õige pikkus on selline, et särgi mansetid paistavad ülikonna varrukate alt 1-1.5 sentimeetrit välja.

Kahjuks leidub ikka veel mehi, kes kannavad pidulikul üritusel musta särki. See on kohatu. Särk peab olema valge.

Püksirihm ei tohi kunagi särgi ja pintsaku alt välja paista. Sellistel puhkudel sobib kasutada hoopis trakse.

Kingad olgu musta värvi ja õhukese tallaga. Parim valik on läikivad lakk-kingad.

Diplomaatiline vastuvõtt ei ole koht, kus oma isikupära demonstreerimisega üle pingutada. Austa etiketti ja traditsioone ning näita klassi peenetundeliselt, näiteks lisades frakile aksessuaariks kuldse uuri koos ketiga ja valged kindad.

Viimistletud välimuse muudab täiuslikuks sirge selg ja kindel samm. Enesekindlat härrasmeest on alati ilus vaadata.

Head Uudised GoodNews