1. Avaleht
  2. Meestele
  3. VAATA VIDEOT I Millised joogaharjutused on abiks mehele, kellel on seljataga aktiivne tööpäev ja kes ülepinge tõttu ei suuda uinuda?
VAATA VIDEOT I Millised joogaharjutused on abiks mehele, kellel on seljataga aktiivne tööpäev ja kes ülepinge tõttu ei suuda uinuda?

VAATA VIDEOT I Millised joogaharjutused on abiks mehele, kellel on seljataga aktiivne tööpäev ja kes ülepinge tõttu ei suuda uinuda?

Tallinna joogastuudio Urban Yogini õpetaja Ats Ravprem Singh ütleb, et meestejooga on osutunud väga populaarseks ja Tallinna Televisiooni eetris olnud „Terve tervise“ meestejoogat tutvustanud saade sai palju vastukaja. Vaatajad palusid anda ka nõu, millised joogaharjutused on abiks mehele, kellel on seljataga aktiivne tööpäev ja kes ülepinge tõttu ei suuda uinuda.

„Joogatunni üks kõige tähtsam asend, mida mina nimetan laibaasendiks, on see, kus sa oled pikali maas lõdvestunult. Tänapäeva maailmas napib aega, kus sa lihtsalt oled. Joogatunnis oled kokku kümmekond minutit lõdvestunult laibaasendis, aga enne seda teed füüsilist,“ kirjeldab Ats Ravprem. „Kui uni ei tule, võib teha natukene füüsilist trenni, näiteks konnaharjutust, ja siis laibaasendis lõdvestuda, pikali olles lasta kätel ja jalgadel lõdvalt langeda.“

Tänapäeva maailmas napib aega, kus sa lihtsalt oled.

Ära hommikul rapsi

Ta ütleb, et samal ajal tuleks viia oma hingamise aeglaseks, lõdvestada kõik oma lihased järjest läbi ja tunnetada seda, lõdvestada end magama. Väga tähtis südamele, eriti just meestel, on tema sõnul õige ärkamine − äratuskella ei tohiks panna viimasele hetkele, sest siis tuleb hommikul rapsida. Pigem tuleks äratus sättida varasemaks ja teha hommikul, täpselt nagu joogatunnis lõdvestusest välja tulles, käeringe ja jalaringe.

Väga tähtis südamele, eriti just meestel, on õige ärkamine.

„Sa paned juba voodis olles end liikumiseks valmis. Sirutad end pikalt välja, kassivenitusega saad selja soojaks, kui tahad, tee veel jalgadele mõned harjutused. Rullid end rahulikult voodist välja ja siis oled juba mõned minutid olnud ärganud, mitte ei rapsinud kohe üles,“ kirjeldab ta kehale mõnusat äratust.

Joogaprotseduuride juurde kuulub hommikuti keele puhastamine

Joogaprotseduuride juurde kuulub veel hommikuti keele puhastamine, kuna keele peale koguneb öö jooksul väga palju mustusbaktereid, mis on katu all. Apteegis müüakse ka keelekraabitsaid. „Kui sa tahad keele kurgust saadik puhtaks saada, tekib väike okserefleks ja pisar tuleb silma, aga mehed ju ei nuta… mis on silmadele väga kahjulik. Pesed hambad. Kui on pikemad juuksed, võiks just kiilaspäisuse ennetamiseks lükata juuksed üle pea ja pikkamisi kammiga masseerida, minut või paar,“ soovitab Ats Ravprem. „Joogas järgmist protseduuri kutsutakse ishnaaniks, mis on külm dušš. Sa hõõrud end mõne õliga tuliseks, soovitavalt söögiõliga – näiteks mandliõli või seesam – määrid end üleni kokku, lähed külma duši alla ja pesed õli maha, seepi ei kasuta. Külm vesi annab sulle energiat, piisab juba üheksast sekundist vee all.“

Külm vesi annab energiat!

Ta lisab, et tugevama harjaga võib ennast ka hõõruda, et külm ei oleks. Viimaseks protseduuriks oleks eestlasele väga omane vihtlemine, aga veidi teisel moel: „Sa võtad sellesama õlise märja rätiku, millega sa end just kuivatasid, keerad selle rulli ja peksad sellega ilusti kogu keha läbi. Sellega on hommikune protseduur läbitud ja oled ärganud. Mitte nii, et tormad kiiruga voodist üles ja kohe minema, see koormab ja tekivad uneprobleemid.“

VAATA TELESAATE “TERVE TERVIS” KORDUST!

Head Uudised GoodNews