1. Avaleht
  2. Meestele
  3. VIDEO! GoodNewsi peatoimetaja Monika Kuzmina pärast autovahatamiseksperimenti: naised ja autod sobivad ikka kokku küll
VIDEO! GoodNewsi peatoimetaja Monika Kuzmina pärast autovahatamiseksperimenti: naised ja autod sobivad ikka kokku küll

VIDEO! GoodNewsi peatoimetaja Monika Kuzmina pärast autovahatamiseksperimenti: naised ja autod sobivad ikka kokku küll

Monika ja Erika-2Meediaettevõtja Monika Kuzmina on ennast proovile pannud erinevates eluvaldkondades. Möödunud laupäeval võis portaali GoodNews peatoimetajat koos toimetaja Erika Räppiga näha telesaates “Rooli võim” autovahatamist katsetamas. Monika, kes ei osale küll üheski naisliikumises, on veendunud, et iga naine, kes asja vastu huvi tunneb ja ise tahab, saab autovahatamisega hakkama. Kiidusõnu jätkub tal ka Shieldi autovahale. Monika Kuzmina peab vahatamisoskust autoomaniku võimaluseks raha kokku hoida ja veel arvab ta, et autovaldkonnas hästi toime tulev naine võiks peres mehele ootamatult näiteks laupäevahommikuks masina ära vahatades meeldiva üllatuse teha.

Aeg-ajalt on kuulda ütlust, et maailma parimad kokad on mehed. Kuivõrd võiks sarnases kontekstis nimetada naisi maailma edukaimateks autovahatajateks?

Mehed on paljus parimad, aga samuti naised. Kas naisi saab pidada edukateks autovahatajateks, seda ma ei oska öelda, küll aga veendusime telesaates „Rooli võim“ Mobile.ee-le kuuluvat luksuslikku imekaunist Porschet Shieldi autovahaga vahatades, et iga naine, kes tööd ei karda, saab hakkama. Ja seda edukalt.

Telesaates Rooli võim GoodNews toimetus-5Seoses autohoolduse või remondiga on võimalik oma teadmised, oskused ja võimalused proovile panna erinevates valdkondades. Miks valisid just vahatamise?

Heade uudiste portaal alustas koostööd saatega „Rooli võim“, et pakkuda rohkem lugemist ka meestele ning loomulikult kõikidele autohuvilistele naistele.

Võtsin juba aasta tagasi eesmärgiks teha eneseületamiseks ning erinevate valdkondadega tutvumiseks erinevaid katsetusi. Alustasin Tai poksi trennist, mida plaanisin teha vähemalt kuus kuud. Eesmärk oli eelmisel aastal lihtne. Juhtisin siis veel teadmata kadunud inimeste otsimisega tegeleva sihtasutuse Kadunud meediatööd ning pärast ühte juhtumit ning paaripäevast mahajäetud majadest kadunud inimest otsides sain aru, et sport ja füüsiline vastupidavus on elus hädavajalik. Käisin kuus kuud ära, sain tagasi oma võhma, tundsin ennast pärast igat trenni aina paremini ja paremini ning jäingi trennis käima. Siis kutsuti ennast proovile panema kaljuronimises. See oli minu viimase aja suurim eneseületamine, mis sisaldas hirmu, vapustust ning õpetas senisest veel rohkem hindama just seda hetke, kus viibin. Ja nii see lumepall veerema hakkas. Vahatamise katsetuse olin kohe nõus vastu võtma, sest ausalt öeldes usun, et enamus naisi tunnevad salaja sisimas, või mitte nii salaja, ennast justkui veidi väiksemana, kui räägitakse, et nad autodega kokku ei sobi. Sobivad ikka küll! Kuid muidugi oleneb lõppude lõpuks kõik naisest. Kõik ei peagi sobima, kuid sama kehtib meeste puhul. Ja ausõna, ma tõesti ei osale naisliikumistes.

Vahatamine - kõik maailma naised saavad sellega hakkama-21Kus vahatamisaktsioon toimus ja kuivõrd teie kahe tulek eelnevalt elevust tekitas?

Vahatamine leidis aset kasutatud sõidukite kuulutusi Eestis vahendava Mobile.ee telgis. Elevust tähele ei pannud, kuid väike ärevus oli vahatama minnes endal hinges. Eks meeste juuresolek ning hindavad pilgud ikka esialgu veidi kohmetuks tegid, sest kui elus esimest korda midagi teed, siis on väike ärevus normaalne, kuid nii kui tööga pihta sai hakatud, oli isasugune pinge kadunud.

Vahatamine - kõik maailma naised saavad sellega hakkama-3Mida peab auto korralikuks vahatamiseks üldse kõige rohkem jälgima?

Tõenäoliselt tuleks esmalt teha eeltööd ja valida õige vaha. Edasi on kõik juba väga lihtne – kanna peale, hõõru laiali ja ongi korras. Vähemalt meie katsetuses Shieldi autovahaga oli asi just nii lihtne.

Panid vahatamisele selga lumivalged rõivad tõestamaks, et seda tööd tehes saab säilitada ka naiseliku väljanägemise. Kuidas tõestus õnnestus?

Tõestamiseks ma ei vali riideid – ei valgeid ega musti. Kannan viimastel aastatel valdavalt mugavaid riided ning praegusel ajahetkel on see valge riiete kombinatsioon mu lemmik. Kuna samal päeval oli vaja vahatamise katsetuselt sõita otse heade uudiste raadiosaate salvestusele Paidesse Kuma raadiosse, siis tuli valida riided, millega terve päeva tööd saaks mugavalt teha. Aga ära tuleb küll mainida, et riided mustaks ei saanud.

Ütlesid telesaates Rooli võim, et kui ise autot vahatada osata, võib tunduvalt raha kokku hoida. Ehk võiksid öelda, kui suur võib kokkuhoid olla?

Eks hinnad on erinevad, aga erinevate pesulate hindu vaadates maksab üks kord vahatamist 60 euro ringis. Shieldi autovaha hind peaks olema 20 euro ringis. Vaha ühekordne pealekandmine peaks katsetusel kohal olnud spetsialistide hinnangul andma autole kaitse, mis püsib kuni 10 pesu. Ühest tootest peaks saama kuni kümme korda vahatada. Eks arvutage kokku – kokkuhoid missugune ju!

Ehk juhtus autovahatamisel veel midagi põnevat, mis teleekraanile ei läinud?

Mina keerasin nii-öelda väikese “jama” kokku küll. Nimelt kukkus mul vaha peale kandmiseks mõeldud svamm maha ning sai liivaseks ja tuli välja vahetada.

Kui traditsioonilises peres on auto, kas vaha ostmine ja vahatamine võiks jääda pigem mehe või naise hooleks?

Sobib mõlemale ja muuseas, miks mitte üllatada meest ning võtta see kohustus mõnikord kaasalt üle ning teda vahatatud autoga mõnel laupäevahommikul üllatada?

Kas GoodNewsil ja Rooli võimul” on ka tulevikus teoksil projekte, kus toimetuse töötajad või mõne valdkonna tuntud inimesed end autoga seotud oskustes proovile panevad?

Elu on tavaliselt üllatusi täis, eks näis.

Vahatamine - kõik maailma naised saavad sellega hakkama-11GoodNewsi lugejatel on võimalus teada saada, mida arvab teinegi vahatamiskatse läbinu, Erika Räpp, ja kas väide, et naised sobivad ikka autodega küll, ühtib Monika Kuzmina arvamusega.

Erika, millel põhineb sinu arvates veendumus, et kõik maailma naised saavad hakkama autovahatamisega?

Veendumus põhineb kogemusel – järgi proovitud! Ilmselt oli antud Shieldi toode midagi uuenduslikku ehk kergesti pealekantavat, sest jutud vahatamisest olid mulle loonud ettekujutuse kui millestki määrivast ja vaevanõudvast tegevusest. See, millega mina kokku puutusin, ei erinenud millegi poolest tavaliste koduste mööblipindade poleerimisest – jäin ise puhtaks, samuti riided ja higistama ei ajanud.

Kuivõrd sulle üldse meeldib ennast uutes olukordades proovile panna? Kas teadmiste, oskuste ja võimetega eksperimenteerimine on veres?

Kui rääkida füüsilistest katsetustest, siis pean end pigem alalhoidlikuks-ettevaatlikuks. On kindla iseloomu ja suunitlusega teemasid-asju, mille suhtes olen avatud. Hulljulgust ja agressiivsust eeldavad tegevused ei ole minu teema. Uued teadmised ja vaimset laadi tegevused – alati! Mis puutub aga vahatamiskatsesse, siis võib hoopis seda öelda, et veres on mul kord ja puhtus, seega tulemus, mis oli koheselt käegakatsutav, silmale ilus vaadata, ei olnud keerulisem saavutada võrreldes mille iganes muu “naistetööga”.

Kas koos GoodNewsi peatoimetaja Monika Kuzminaga autot vahatama minnes selleks tööks ka mõneti valmistusid või oli tegemist täiesti tundmatus kohas vette hüppamisega?

Jah, see oli n-ö pea ees vettehüpe tundmatus kohas küll. Esialgu oli teadmine, et meid pannakse Monikaga joonele ehk et kumbki saab omale auto, mis tuleb võidu läikima lüüa. See mind ärevaks ei muutnud. Härrased siiski halastasid meile võhikutele ja saime ühe “tagasihoidliku rahvaauto” – pool talle, pool mulle. Vastavad instruktsioonid anti vahetult enne ülesande lahendamist. Ei mingeid eelnevaid näidisprotseduure.

Millist nõu OÜ Autoekspert esindaja enne töö algust andis?

Meile anti kummalegi kenad pakendid, mille avamine oli minu jaoks ainus “vaevanõudev” moment kogu tegevuse vältel. Komplektis olid käsn ja poleerimislapp ning mõistagi vahend ise. Lisaks tulid põgusad suulised selgitused ja läks lahti! Eks nad ikka nautisid ka natuke seda olukorda, kui kaks kogenematut pidid klassi näitama hakkama.

Vahatamine - kõik maailma naised saavad sellega hakkama-13Saatest “Rooli võim” võib näha, et vahatamisprotsess toimus märkimisväärselt kiiresti. Kas seda tööd ongi võimalik kiiresti teha või oli tegemist pigem televisiooniliku efektiga?

Kinnitan, eriti naistele, et ei olnud mingisugust trikki. Kui kõik ülesanded, mis lahendada antakse, oleksid nii lihtsad, paluksin end Mobile.ee-l või Autoeksperdi tiimil kohe tööle vormistada – vahend käsnale, ühtlaste liigutustega autole kanda, poleerida – kogu lugu. Tegime seda Monikaga viisteist minutit. Kui aus olla, siis poleerimine tundub isegi rohkem olevat naiste- kui meestetöö.

Iga inimese isiksus väljendub ka tema tööstiilis. Mis on iseloomulik sinu autovahatamisstiilile? Erineb Monika Kuzmina omast?

Mul polnud mahti oma kaaskatsetajat sel hetkel jälgida. Tõsi, üks ühel, teine teisel pool autot, nalja viskasime küll ja mõtete vahetamise kaudu sel moel tiba lustisime ka. Muidugi iseloomustab tööstiil isiksust, selles pole kahtlustki. Ma olen sünnist saati iseenda nahas elanud, seega on teistel vast kergem kirjeldada seda, millele ise tähelepanu üldse ei pööra. Oluliseks pean eelkõige tulemust ehk kui siht on silme ees, on oluline pärale jõuda. Teeb siis keegi seda keksides, valssi keerutades, kätel käies või kukerpalle visates, ei oma seejuures minu jaoks absoluutselt tähtsust. Ei, ma siiski eksin! Tulemusi ei tohiks saavutada kedagi jalge alla trampides. Selle asja pärast meil Monikaga vastastikku tööd tehes ei ole vaja õnneks muretseda.

Vahatasite musta värvi Porschet. Kas auto mark ja värvus ka vahatamist teatud mõttes mõjutavad?

Eks ikka oli mõnus siluda sellist “tagasihoidlikku rahvaautot”. Auto oli madal ja kergesti ligipääsetav. Kui aus olla, siis mulle meeldivad sootuks massiivsed, kõrged ja sugugi mitte nii voolujoonelised autod. Lemmikud on musta värvi masinad, mis läks täkkesse. Tööd on palju, aga ilus on ka.

Telesaates Rooli võim GoodNews toimetus-7Millised on su kõige olulisemad soovitused nendele, kes samuti esmakordselt autot vahatama hakkavad?

Ilmselt on pakendis kaasas õpetus, mis on kaubanduses juba seaduse poolest nõutav. Kahjuks kiputakse juhendite kaudu väga lihtsatest asjadest tegema raketiteadust. Sellisel juhul võiks kogenum nõuga abiks olla. Omal käel katsetajad prouad-preilid (pigem seda ei juhtu, kui et juhtub) võiksid olla kursis kindlasti näiteks selliste nüanssidega, et kui käsn käest pudeneb, siis pärast seda sinna sattunud liivaterakestega vahatamist jätkata ei maksaks. Sellist märkust ilmselgelt juhendist ei leia.

Kui sageli võib sul igapäevases elus autovahatamist tarvis minna? Oled ise autoomanik või kavatsed selleks saada?

Mul on auto ja juhtumisi musta värvi ka. Nagu eelpool juba mainin, siis puhtus ja kord mulle meeldivad, töödeldud auto näeb viisakas välja. Kui meeste sõnad katse läbiviimisel nüüd õigesti meelde jäid, siis peaks meie poolt katsetatud vaha vastu pidama kusagil kümmekond pesu. Linnaoludes, maaoludest rääkimata, kattub musta värvi auto praktiliselt kohe tolmuga. Kuna argitegemisi on niivõrd palju, siis paraku (kahjuks) sõidan üsna tihti tolmuse masinaga.

Missugust remondi või hooldamisega seotud tööd prooviksid autodel meelsasti järgmisena?

Nimeta ainult! Selle tiimiga teeksin raudselt veel katsetusi. Olen valmis traksipüksid jalga tõmbama ja käedki õliseks tegema. Tööd ma ei karda. Elu on seiklus!

VAATA SAATELÕIKU!

Usutles Jaan-Ivo Lukas  

Head Uudised GoodNews